фото: , УикипедияВажен исторически ден. Ето какво се случва на 31

...
фото: , УикипедияВажен исторически ден. Ето какво се случва на 31
Коментари Харесай

На този ден в историята: Откриват легендарния храм на Артемида от Ефес

фото: , Уикипедия

Важен исторически ден. Ето какво се случва на 31 декември

Няколко часа преди началото на новата 1870 година, на 31 декември 1869 година, английският проектант, инженер и археолог-любител Джон Търтъл Ууд открива легендарния храм на Артемида от Ефес. Работата си по търсенето на едно от античните седем чудеса Ууд стартира шест години по-рано с финансиране, отпуснато му от Британския музей. Всяка година му се постанова още веднъж и още веднъж да убеждава кураторите на музея, че е на прага на огромното изобретение.

И след шест години упорита работа, откакто изравя хиляди кубични метра пръст, в последния ден на 1869 година попада на останките от храма, заровени на повече от 6 метра под пясъците.

Великолепният храм на Артемида е изграден около 550 година пр.н.е. в Ефес, на брега на Мала Азия (днес край град Селчук, Турция, на към 75 км южно от Измир). В градежа му вземат присъединяване най-хубавите майстори от античния елинистичен свят. Статуята на богинята Артемида е направена от злато и слонова кост.

Храмът на  Артемида служел освен за провеждането на религиозни ритуали. Той се явявал и финансов и настоятелен център на процъфтяващия Ефес. Бил е безусловно самостоятелен от градските управляващи и е ръководен от гилдия жреци.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР